PROSESS

Velkommen til mitt grafiske verksted! Her lager jeg alle bildene mine. Midt i rommet står trykkpressen. Den veier 350kg og trykker med flere tonns press. Den er tung å sveive, men det gjør ingen ting. Den er magisk!

Dyptrykk = Å lage fordypninger i plata

For å lage et bilde trenger jeg 2-4 plater. Kobber – eller plastplater. Det ferdige motivet etses ned i platene. Prinsippet er at trykksverta ikke biter på de blanke partiene, men bare fester seg der det er streker, groper og ujevnheter.

Motivet starter som regel med blyantskisser på papir. Går deretter over til digitalt tegnebrett og fullfører motivet der. Ofte ved bruk av foto som jeg har tatt. Skyer, vann, rifter og sprekker i stein og natyr er spennende elementer jeg liker å kna inn i komposisjonen. Til sist tilfører jeg ytterligere spor og fordypninger direkte på platene med ulikt verktøy som rissenål og sandpapir.

Når motivet er ferdig etset og risset, farger jeg hver plate med trykkfarge. Platene får ulike trykkfarger, feks. gul, magenta og cyan. Her bruker jeg gumminal og svamp.

SLA-AV-PLATA

Jo mer presise fordypninger – dess bedre resultat ved trykking. Og ikke glem – alt foregår speilvendt!

Så kommer det koseligste. Hver plate klappes 50 ganger. Jeg slår altså av overskytende farge. En fin måte å kontrollere eksakt mengde farge.

Klar for trykking. Plate nr 1 legges på pressebordet og et fuktet kobbertrykkpapir plasserer oppå. Så sveives plate og papir gjennom trykkpressen for hånd. Muskler er bra. Papiret løftes opp og plate 1 byttes ut med plate 2 som sveives gjennom. Plate 2 byttes til sist med plate 3. Motivene i de tre platene er nå overført til papiret. Bildet er ferdig. Men bare ett eksemplar. Siden hvert bilde er farget inn for hånd blir det forskjellig fra de andre bildene i opplaget. Slik sett er hvert av mine grafiske blad en original.